Czółko!
Chyba mnie marazm blogowy dopadł w ostatnim czasie, bo 2 tygodnie bez wpisu to masa czasu, nawet nie wiem jakim cudem tak dużo minęło. No ale do rzeczy :)
Dzisiaj pyszna i zdrowa propozycja w sam raz na ciepłą kolację lub obiad, a mianowicie tarta ze szpinakiem i serem feta.
Przepis na spód znalazłam tutaj, postanowiłam jednak zmienić nadzienie, bo szpinak chodził za mną już od dłuższego czasu. Robi się go stosunkowo łatwo, a mała ilość tłuszczu i pełnoziarnista mąka sprawiają, że mamy naprawdę duże pole do popisu przy wyborze nadzienia, nie mając przy tym wyrzutu sumienia, że jemy niezdrowo :)
Składniki:
-130 g mąki pełnoziarnistej
-15 g otrębów (ja użyłam pszennych)
-1 łyżeczka majeranku, 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy (ja z braku tejże użyłam oleju rzepakowego - wyszło dobrze)
- 40 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- porcja szpinaku mrożonego - taki chyba najszybciej przygotować, użyłam takiego w kartonie, kupionego w lidlu bo nie było innego (ten jest ze śmietaną i różnymi innymi "cudownymi" dodatkami), ok 450g
- 3 ząbki czosnku
- połówka sera feta
- trochę startego sera żółtego to posypania po wierzchu
- sól, pieprz do smaku
Szpinak rozmrażamy w garnku z odrobiną wody (tak było w przypadku mojego), rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy pokrojony ząbek czosnku, kiedy się przyrumieni dodajemy szpinakową papkę. Mieszamy na małym ogniu, tak żeby odparować trochę wody. Dodajemy resztę czosnku przeciśniętego przez praskę, kruszymy ser feta i mieszamy razem. Jeżeli używamy zwykłej mrożonki, warto ją rozmrozić od razu na patelni na odrobinie oleju, podlewając wodą, żeby się nie przypaliła. Wtedy też oprócz sera feta dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy nim formę. Jeżeli używacie innych foremek niż silikonowe, warto wyłożyć je papierem do pieczenia :). Jeżeli ciasto będzie się zbyt lepić, dodajemy troszkę mąki do obsypania w trakcie wałkowania.
Podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach sam spód, po czym wyciągamy, nakładamy farsz, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez kolejne 15 minut.
Smacznego!
zdj. ja
Podobał Ci się przepis? Kliknij łapkę w górę lub podziel się ze znajomymi!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz