Dzisiaj może mało dietetyczny przepis, za to takie ciasto w porównaniu z drożdżówkami które możemy kupić w sklepie stanowczo wygrywa.
Powiem wam jeszcze, że nauczyła mnie go moja mama, która zna ten przepis od swojej mamy. Tak więc tradycja przede wszystkim :)
Z tej ilości składników wyjdzie dość duża ilość ciasta, wystarczająca na 4 spore blachy dzisiejszych bułeczek.
Składniki:
- 1 litr mleka
- 2 jajka do ciasta + 1 do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru
- 100g drożdży
- ok.1,5 kg mąki pszennej (najlepiej jeśli będzie specjalnie do ciasta drożdżowego, chociaż zwykła też jest ok)
- 2 łyżki oleju
- dowolna ilość jabłek lub innych owoców, dobry jest też budyń
Wykonanie:
Mleko wlewamy do sporego garnka (musi być naprawdę spory jeśli nie chcecie żeby wam później uciekło ciasto :D), podgrzewamy do temp około 40 stopni, tak żeby było lekko ciepłe. Zdejmujemy z gazu, wbijamy jaja, dodajemy cukier, drożdże mieszając wszystko aż się rozpuści. Przesianą wcześniej mąkę (dobrze by była w temperaturze pokojowej) dodajemy porcjami i mieszamy, tak by uzyskać rozczyn o konsystencji śmietany. Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok 15-20 minutach następuje faza właściwego wyrabiania ciasta, w czasie której dodajemy stopniowo resztę mąki wyrabiając cały czas ciasto. w międzyczasie dolewamy olej i dalej wyrabiamy, aż będzie dość dobrze odchodziło od dłoni. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie ponad brzeg naczynia.
Włączamy piekarnik aby się nagrzał i wykładamy porcjami rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i kroimy na kwadraty. Zawijamy kawałki owoców (ja dzisiaj użyłam ćwiartek jabłka obtoczonych w cukrze). Zostawiamy bułeczki na chwilę do wyrośnięcia, po czym smarujemy rozmieszanym jajkiem po wierzchu.
Pieczemy w temp 180 st. przez ok pół godziny, chociaż ten czas jest raczej umowny. Najlepsze są przyrumienione z wierzchu i od spodu.
Et voila!
Spodobało Ci się? Podziel się ze znajomymi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz