wtorek, 10 grudnia 2013

Domowe ciasteczka owsiane bez cukru




Jesień. pora kiedy siedzenie pod kocem z książką wychodzi najlepiej, a już szczytem szczęścia i pierwszą potrzebą jest coś słodkiego. Tylko jak jeść słodycze, kiedy chce się schudnąć/ zachować sylwetkę?
Nie lubimy ludzi, którzy kłamią, prawda?



Więc ja też nie będę i nie zamierzam wciskać kitu, że na słodycze patrzę z obrzydzeniem. Ale przy tych ekspresowych ciasteczkach (ich upieczenie zajmuje jakieś pół godziny!), moje wyrzuty sumienia są jakby troszkę mniejsze..

Potrzeba będzie:
-szklankę płatów owsianych
-1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki wiórków kokosowych
-50g masła
-1 jajko
-2-3 łyżki miodu

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku (uważając żeby go nie spalić!), dodajemy płatki owsiane, aby się troszkę zarumieniły, w między czasie dajemy również miód. Ściągamy z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy do połączonych suchych składników: mąki, proszku do pieczenia i kokosu, wbijamy jajko i wyrabiamy na ciasto do połączenia składników (ciasto nie powinno kleić się nam do rąk, tak więc swobodnie można dodawać mąki).
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, wykrawamy i układamy na blaszce.

Pieczemy przez 15-20 min (do złotego koloru ciastek) w temp.180 stopni.

Ps. Do ciastek możemy dodać różne dodatki - orzechy, rodzynki, wedle uznania
Ps. 2. Jak znajdę trochę czasu, przeliczę wartość kaloryczną :)


 zdj. ja

przepis pochodzi z: Odżywiaj się zdrowo

Spodobał ci się przepis? Podziel się ze znajomymi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz