poniedziałek, 16 grudnia 2013

Szybki i zdrowy obiad poniedziałkowy.



Dzisiaj jak na prawdziwe kuchenne ekscesy przypadło, szybki eksperymentalny obiad. Jego gotowanie zajęło mi jakieś 20 min,
z tym że makaron był "z odzysku" ugotowany dzień wcześniej i jedynie podgrzany.

Potrzebować będziemy ( porcja dla ok 2 osób):
- makaron (ile chcesz, jaki chcesz, najlepszy pełnoziarnisty, ugotowany al dente)
- 2 pomidory średniej wielkości
- kilka różyczek brokuła
- garść oliwek
- chude mięso/ wędlina
- mała cebulka
- przyprawy, opcjonalnie ząbek czosnku
- dla chętnych ser żółty do starcia po wierzchu

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, odlewamy wodę, to samo robimy z brokułami. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, wrzucamy cebulkę, podrumieniamy lekko. Dorzucamy pomidory pokrojone w paski i mięso (jeżeli macie surowe, to wcześniej trzeba by je ugotować, miło by było :D), brokuły, pokrojone na części oliwki. Mieszamy chwilę do połączenia składników i puszczenia soku przez pomidory. Przyprawiamy do smaku - tu możecie puścić wodze fantazji - ja użyłam moich ulubionych ziół prowansalskich i oregano. Łączymy z makaronem, wykładamy na talerz. Można posypać startym drobno serem żółtym.
Voila!



zdj.:ja

Podziel się posiłkiem!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz