środa, 10 września 2014

Pomidory w słoikach



Z racji że sezon pomidorowy jeszcze trwa. U mnie w tym roku ilość tego co wyrosło/dojrzało była dość spora i nie dało się wszystkiego zjeść, dlatego mam dzisiaj dla was mega łatwy przepis na przechowanie pomidorów na chłodniejsze jesienno – zimowe dni.


Idea jest banalnie prosta. Bierzemy tyle pomidorów ile mamy pod ręką, przykładowo 2kg, myjemy, jeżeli skórka jest dość twarda i nie chce zejść to przed obraniem sparzamy. Następnie kroimy je na kawałki – ósemki, bądź jeszcze mniejsze. Dobrze solimy (na taką ilość wystarczą 2 łyżki) i czekamy chwilę aż pomidory puszczą sok.
Nakładamy do słoików, zakręcamy (co za zaskoczenie) i pasteryzujemy w wodzie przez ok. 15- 20 min.

Voila!



Tak przygotowane słoiki świetnie nadają się do zup, czy sosów. Moje wyszły dość wodniste, taką mają widocznie urodę J

A tak btw, wiecie co w sobie ma pomidor? Dzisiaj byłoby już za długo, ale powiem Wam o nim już wkrótce.
Ciao i stay tuned.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz