piątek, 5 września 2014

W czasie deszczu dzieci się nudzą..



..i robią obiad. A konkretnie kotleciki z cukini.
Post powinien powstać już kilka dni temu, kiedy padało ostatnio i kiedy faktycznie zrobiłam ten obiad. Ale wszyscy zjedli go w całości i nie zdążyłam zrobić zdjęć. #ciężkieżycieblogera

Ale przecież genialny pomysł na tytuł nie mógł się zmarnować, więc z nudów i chęci wykorzystania kolejnej cukinii zrobiłam je ponownie, tym razem w słoneczny dzień.
Wy możecie sobie zrobić je w każdą pogodę, smakują dobrze niezależnie od tego co za oknem. 

Dobrze, zatem przepis:

Składniki (z porcji wyszło mi ok 20-25 placków) 

- cukinia - jedna duża, lub 2, a nawet 3 małe
- 2 jajka
- bułka 
- bułka tarta
- cebula średniej wielkości
- opcjonalnie 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Wykonanie

Cukinię myję, obieram ze skórki, ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję trochę soli mieszając ją dokładnie i odstawiam na jakiś czas (ok. 15min.). Następnie usuwam jak najdokładniej wodę (odciskiwanie na samym sitku może nie wystarczyć, za drugim razem wycisnęłam jeszcze całą cukinię po prostu w rękach). Do tego co nam zostanie po odciśnięciu wbijam jajka, dokładam wcześniej namoczoną bułkę (jeżeli akurat jej brak, trzeba dodać więcej bułki tartej), pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, sól i pieprz. Mieszam na jednolitą masę, tak aby konsystencją przypominała mielone mięso i dało się z niej uformować sznycelki/placki. W razie potrzeby dodaję jeszcze trochę tartej bułki i mieszam ją z całością. Uformowane kawałki obtaczam w bułce i smażę z dwóch stron do złotego koloru. 

Można podawać zarówno świeże jak i po podgrzaniu.

Smacznego!

Jeśli Ci się podobało, podziel się ze znajomymi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz