Chociaż lato już za nami i tym samym sezon na niektóre
warzywa się już może kończyć, to mam dzisiaj dla was przepis na tartę pełną
warzyw, która może być świetnym pomysłem również i na jesienny obiad.
W tajemnicy powiem Wam, że robiłam ją w połowie.. sierpnia.
Z myślą o tym, żeby opublikować tutaj zrobiłam zdjęcia, a potem brakło mi jakoś
wszystkiego po kolei – czasu, natchnienia i chęci aby wszystko ogarnąć.
Na szczęście cukinię i pomidory można spokojnie znaleźć w
sklepach, obstawiam też, że na wszelkiego rodzaju rynkach i bazarach nie będzie
z nimi problemu J
Przepis z którego korzystałam (inspirowałam się między innymi tym)
można modyfikować na zdrowszą modłę, pod składnikami wypiszę Wam co i jak. Tak
więc:
Składniki:
ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej (260g)
- ¾ kostki masła (150g)
- 1 jajko
- szczypta soli
farsz
- 1 cukinia średniej wielkości
- 3-4 pomidory (ich ilość tak naprawdę wg uznania)
- pierś z kurczaka
- cebula
- sól, pieprz i ulubione przyprawy
masa jajeczna
- 2 jajka
- 150ml jogurtu naturalnego
- kilka łyżek śmietany (ja użyłam jogurtowej, która ma 10%
tł, ale można ją zastąpić np. jogurtem greckim)
- mozarella
- przyprawy, np. zioła prowansalskie, bazylia, majeranek,
czy co wam tylko przyjdzie do głowy J
Zamienniki (opcjonalnie)
Z racji tego, że to co pełnoziarniste jest zawsze lepsze
możemy zamienić zwykłą mąkę na np. graham, albo jakąś inną pełnoziarnistą. W
całości, albo np. po połowie, zawsze to trochę więcej błonnika J
Nie znam się na tym zbyt dobrze, żeby zamieniać masło na coś
innego w przypadku tego przepisu. Pamiętacie ten wpis? W tym przypadku w
cieście nie ma masła, tylko olej.
Oczywiście zamiana śmietany na jak najniżej procentową, albo
całkowita rezygnacja z niej też wchodzi w grę w przypadku masy do polania.
Zamiast smażenia mięsa na tłuszczu można użyć patelni
grillowej. O ile taką posiadamy :> Albo można je całkiem pominąć. W końcu
kto powiedział, że musi być mięso?
Wykonanie:
Siekamy masło i jajko z mąką i odrobiną soli, wyrabiamy
ciasto na jednolitą masę. Odkładamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
tłuszczu, podsmażamy na nim część cebulki i wrzucamy pokrojone na kawałki
mięso, do czasu aż będzie miękkie. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, podobnie
rzecz przedstawia się z pomidorami i z drugą częścią cebulki, którą kroimy w
piórka. Kiedy mięso jest już gotowe, wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy
w formie, nakłuwamy widelcem i podpiekamy
przez 15min we wcześniej nagrzanym na
200st. piekarniku. Na spodzie dajemy kolejno mięso, naprzemiennie plasterki cukinii
i pomidorów. Zalewamy masą serową (jej zrobienie: jajka+ jogurt i śmietana+
pokrojone w kostkę kawałki mozarelli + pieprz i sól = wszystko zbełtać i już :D
). Pieczemy przez ok. 45min w temperaturze 180st.
Smacznego!
Smakowało? Podziel się ze znajomymi!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz