czwartek, 25 września 2014

Tarta z cukinią i pomidorami



Cześć czołem!

Chociaż lato już za nami i tym samym sezon na niektóre warzywa się już może kończyć, to mam dzisiaj dla was przepis na tartę pełną warzyw, która może być świetnym pomysłem również i na jesienny obiad.
W tajemnicy powiem Wam, że robiłam ją w połowie.. sierpnia. Z myślą o tym, żeby opublikować tutaj zrobiłam zdjęcia, a potem brakło mi jakoś wszystkiego po kolei – czasu, natchnienia i chęci aby wszystko ogarnąć.

Na szczęście cukinię i pomidory można spokojnie znaleźć w sklepach, obstawiam też, że na wszelkiego rodzaju rynkach i bazarach nie będzie z nimi problemu J Przepis z którego korzystałam (inspirowałam się między innymi tym) można modyfikować na zdrowszą modłę, pod składnikami wypiszę Wam co i jak. Tak więc:

Składniki:
ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej (260g)
- ¾ kostki masła (150g)
- 1 jajko
- szczypta soli
farsz
- 1 cukinia średniej wielkości
- 3-4 pomidory (ich ilość tak naprawdę wg uznania)
- pierś z kurczaka
- cebula
- sól, pieprz i ulubione przyprawy
masa jajeczna
- 2 jajka
- 150ml jogurtu naturalnego
- kilka łyżek śmietany (ja użyłam jogurtowej, która ma 10% tł, ale można ją zastąpić np. jogurtem greckim)
- mozarella
- przyprawy, np. zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, czy co wam tylko przyjdzie do głowy J

Zamienniki (opcjonalnie)
Z racji tego, że to co pełnoziarniste jest zawsze lepsze możemy zamienić zwykłą mąkę na np. graham, albo jakąś inną pełnoziarnistą. W całości, albo np. po połowie, zawsze to trochę więcej błonnika J
Nie znam się na tym zbyt dobrze, żeby zamieniać masło na coś innego w przypadku tego przepisu. Pamiętacie ten wpis? W tym przypadku w cieście nie ma masła, tylko olej.
Oczywiście zamiana śmietany na jak najniżej procentową, albo całkowita rezygnacja z niej też wchodzi w grę w przypadku masy do polania.
Zamiast smażenia mięsa na tłuszczu można użyć patelni grillowej. O ile taką posiadamy :> Albo można je całkiem pominąć. W końcu kto powiedział, że musi być mięso?



Wykonanie:
Siekamy masło i jajko z mąką i odrobiną soli, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odkładamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, podsmażamy na nim część cebulki i wrzucamy pokrojone na kawałki mięso, do czasu aż będzie miękkie. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, podobnie rzecz przedstawia się z pomidorami i z drugą częścią cebulki, którą kroimy w piórka. Kiedy mięso jest już gotowe, wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy w formie, nakłuwamy  widelcem i podpiekamy  przez 15min we wcześniej nagrzanym na 200st. piekarniku. Na spodzie dajemy kolejno mięso, naprzemiennie plasterki cukinii i pomidorów. Zalewamy masą serową (jej zrobienie: jajka+ jogurt i śmietana+ pokrojone w kostkę kawałki mozarelli + pieprz i sól = wszystko zbełtać i już :D ). Pieczemy przez ok. 45min w temperaturze 180st.
Smacznego!

Smakowało? Podziel się ze znajomymi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz